Nové zprávy o waldorfském lyceu v Českých Budějovicích a pozvánka na setkání

06.05.2016 05:42

Vážení přátelé, tak ani po roce, nové žádosti na MŠMT a ticíci jednáních u politiků a úředníků kraje či ministerstva jsme nedostali kladné vyjádření k otevření waldorfského lycea. Dokonce je to ještě horší, protože ze zamítnutí vyplývá, že nebude moci vzniknout žádná střední škola minimálně do roku 2025.

Rozhodli jsme se, protože se to už netýká jen waldorfského lycea v Budějovicích, ale všech, že na tuto skutečnost budeme upozorňovat další rodiče a laickou i odbornou veřejnost.

Dovolte mi, přátelé svobodného školství, pozvat Vás k nám do Českých Budějovic na důležité setkání, které se bude odehrávat

17. 5. 2016 od 15:00 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

Setkání jsme nazvali „Slavnost pletení májky“, při níž rodiče s dětmi společně opletou barevnými stuhami kmen májky. Symbolika této slavnosti tkví v tom, že bychom právě my – rodiče, žáci a učitelé – měli být těmi, kteří svobodně tkají své osudy. Chceme být svobodní i v rozhodování o vzdělávání našich dětí a sami si „utkáme“ střední odbornou školu se vzdělávacím oborem „Kombinované lyceum“.

V tuto chvíli je třeba veřejně poukázat na společensky důležitou skutečnost – stát totiž míní zakonzervovat střední školství na desítky let, neboť nepovoluje vznik nových středních škol.

Proto Vás chceme touto cestou vyzvat:  Nezdráhejme se vyjádřit veřejně své postoje a názory ohledně založení nové střední odborné školy se vzdělávacím oborem Kombinované lyceum v Českých Budějovicích, Brně a dalších městech.

Pozvěte všechny své přátele, ať je nejen občanům Jihočeského kraje, ale i pozvaným novinářům, odborníkům, přátelům z ostatních krajů a také politiků a úředníkům jasné, že si za svým záměrem stojíme a uděláme vše proto, aby i naše děti měly možnost zvolit si svobodně střední školu a nemusely kvůli tomu opouštět své rodné město.

Na slavnost pletení májky pak plynule naváže průvod, kterým se přesuneme do prostor Riegrova 51, kde bude od 16:00 hodin následovat veřejná diskuse na téma „Proč nelze v horizontu patnácti let založit novou střední odbornou školu?“ (viz pozvánka v příloze). Zeptejme se odborníků a politiků, jak máme tedy legálně založit střední školu, o kterou má zájem velká skupina občanů Jihočeského kraje.

Těšíme se na viděnou 17. května na náměstí Otakara Přemysla II. v Českých Budějovicích.

V případě dotazů se obracejte na naše webové stránky www.waldorfcb.cz.

Děkujeme všem za podporu.